понеділок, 15 червня 2020 р.

Оріль, Дим та літній степ

Нетипове коло через Кам'янське. Літні покатеньки навколо Дніпра.

Літо крокує степом.
Барви, звісно, міняються кожен день, але ж бачимо і відчуваємо ми їх тижневими циклами.
Раненько. Не дуже жарко, немає трафіка на мосту - місто мляво прокидається. На околицях - яскраві мітинги будяків: "ніхто не зачепить мене безкарно" (Nemo me impune lacessit )
Дивувалися з того дивного насиченно-рожевого демаршу, вважаючи його локальним. Але ні - просто настав "будяковий час" - і в степу гордо майоріють веселі кульки.
Трохи плутанини, дивних синглів, і ось вони - довгоочікуванні зарості ваточника:
Одна з найбільш загадкових рослин - настільки не корелюються його квіти і летюче насіння. До речі, він - родом з Америки, а назва (сирійський) - результат наукової плутанини.
Острівки дикого часнику темно-буряковими кульками хитаються на вітру візуалізуючи степову морзянку. Ти можеш їздити цими місцями безліч разів, і кожного разу вони будуть різними, і кожного разу буде якись незнайомий нюанс або відттінок
Степові дороги - нескінченні, звисті, з дивною геометрією, яку створює людина. До різних барв додаються запахи сухого сіна, подекуди - ноти чабрецю, м'яти, шавлії, мишачого горошку...
Місяць тому ці озера були жаб'ячою сценою, а нині - наповненні гомоном ластівок, що контрастує з ранковою тишею та штилем. Ластівок збентежили ми, тож швиденько їдемо, залишивши мрію освіжитися до справжньої річки.
Одинокий коров'як збуджує фоторекурсію. Вивалялися в піску майже по вуха. Ну чисто тобі малі діти...
Сині хвилі мишачого горошку зухвало розбавляє жовтий підмаренник. Здається вони сперечаються не тільки в кольорі, а й у запаху: насичені, солодкі, але зовсім несхожі пахощі несе степовою дорогою вздовж Орілі вітерець
Окремі кущики ковили лише де-інде біліють серед зеленого, барвистого. В'юнки обабіч дороги підхоплюють білий мотив заростей ромашки: білий, жовтий, зелений. Очіток. Жовто-гаряча пляма на межі асфальту. Спечно. Охолоджуємося в Орілі.
З васильками вже сперечаються петрові батоги, а маки все ще тримають першість яскравості і вже шовковиця підтримує баланс корисного в організмі, і підходять соковиті вишні...
Сині дороги, жовті дороги, Дим.
Давно не їздили правим берегом, тож трохи розбавили міські хащі церквами. Ще й парком проїхалися з дивними скульптурами.
Отак все їздиш повз, а в сусідів - цікавинки!
Плавневі тополі, як завжди, вражають. І ніяк не вирішити в яку ж пору роки вони більш виразні.
Отаке вийшло нетипове "димовське коло".
тречка з фотками
альбом з фотками

2 коментарі:

  1. В цю пору року, в який бік не подайся, барви одні й ті самі) Довго квітне спеп цьогоріч

    ВідповістиВидалити
  2. Барви різні - бо різні квіточки. Жовтий очіток та жовтий підмаренник - неоднакові. І так - у всьому...)))

    ВідповістиВидалити